Zeigarnik methode voor meer rust in je hoofd en what (not) to eat voor focus


Deze week: de Zeigarnik methode voor meer rust in je hoofd en wat je wel en vooral NIET moet eten voor meer focus en energie.

Zeigarnik voor Zenmodus

De Zeigarnik methode is vernoemd naar de (toen nog) psychologiestudente Bluma Zeigarnik. Ze zat met een groep in een restaurant en merkte op dat de ober alles uit het hoofd onthield en het ging nog goed ook.

Toen ze hadden afgerekend en buiten stonden, kwam Zeigarnik erachter dat ze haar sjaal was vergeten. Ze liep terug naar binnen en vroeg dezelfde ober of hij haar sjaal had gezien. Hij keek haar aan en... herkende haar niet. Had géén idee waar ze had gezeten.

Zeigarnik werd nieuwsgierig en besloot op onderzoek uit te gaan. Ze deed meerdere experimenten en stelde vast dat ons brein veel drukker is met onafgeronde, dan met afgevinkte taken. We onthouden daarom ook veel meer details van taken die nog niet voltooid zijn.

The unfinished task triggers a feeling of tension, which gets associated with the task and keeps it lingering in our minds. The completed problems are, well, complete, so we forget them and move on.
Peter T. Coleman

In de praktijk betekent dit dat je hoofd nog heel druk is, als je het nog niet 'afgemaakt' hebt. Bijvoorbeeld omdat je een taak nog niet hebt afgevinkt, maar het effect treedt ook op als iets nog niet in je systeem zit.

Denk maar aan al die gedachten die rondmalen met wat je nog moet doen, waar je nog aan moet denken en ondertussen heb je 3 concept mails, 8 tabbladen en 4 programma's open staan. Herkenbaar?

Je kunt het Zeigarnik Effect keihard tegenwerken door dit te doen:

  • Maak bij een onafgeronde taak direct een plan: wanneer ga ik het alsnog afmaken?
  • Zodra iets je te binnen schiet wat je nog moet doen: get it into your system. Bijvoorbeeld met Braintoss (zie mijn favoriete tools hieronder) of door het ergens op te schrijven voor latere verwerking in je takenmanager.

Je ligt meteen mijlenver voor op anderen als je dit goed hebt ingericht. Je hoofd is rustiger, je krijgt een gevoel van controle en je kunt veel makkelijke prioriteren. Niet voor niks dat meerdere Focus Fix sessies hierop inspelen.

💡Bonustip: ik laat het Zeigarnik-effect vóór me werken als ik juist wil dat m'n hoofd er nog mee bezig is. Ik maak bijvoorbeeld een rapport nog niet helemaal af als ik de presentatie nog moet maken.


What (not) to eat?

Hoogleraar voedingsbiologie Renger Witkamp heeft hele slimme dingen te zeggen over wat een slimme maaltijd is voor meer energie - en daarmee meer focus - gedurende je (werk)dag.

What to eat voor meer focus👇

  • Havermout
  • Volkoren cracker
  • Volkoren boterham met pindakaas
  • Fruit met minder suiker, zoals aardbeien
  • Appel of mandarijn

Het gaat vooral om veel vezels en voedsel waardoor je bloedsuikerspiegel slechts langzaam stijgt. Interessante grafieken hierover vind je hier.

Wonderen doet geen enkel voedingsmiddel als het aankomt op een productieve werkdag, het is meer een kwestie van wat je niet doet
Renger Witkamp

What not to eat👇

  • Laat grote maaltijden overdag staan, om een after breakfast/lunchdip te voorkomen die gemiddeld een uur na de maaltijd binnenwalst
  • Tussendoortjes met veel glucose, zoals een mueslireep, kun je beter laten staan

Bonustip van Witkamp: niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je eet is heel belangrijk. Kies een ritme dat goed voor je werkt en hou dat vast.


Voor bij het koffiezetapparaat:

  • Via Radio 1 hoorde ik over The Offline Club. Op zondagmiddagen verandert een café in Amsterdam in een schermvrije zone en gaan mensen lezen, breien of tekenen. In ieder geval lekker geen schermen, want die lever je bij de ingang in. Misschien ga ik dit wel oprichten in het noorden, wie doet mee?
  • Als je partner taken laat liggen en zegt dat dat komt door ADD, wat doe je dan? Spoiler: accepteren dat je best wat egoïstischer mag zijn.
  • Tip van de week: maak een lijst Kopen in je takenmanager. Dat bespaart op 2 manieren: bestel makkelijker meerdere dingen tegelijk bij dezelfde webshop + het helpt mij om een drempel op te werpen tussen iets willen en iets kopen. Ik zet de datum op 3 dagen later en dan beslis ik definitief. Plus geen Zeigarnik-effect, want het zit in m'n systeem.

Een paar van mijn favoriete tools voor dagelijkse tijdbesparing:

  • Ik gebruik de app Braintoss om dingen die me te binnen schieten direct uit m'n hoofd en in m'n systeem te krijgen
  • Todoist is mijn favoriete takenmanager: overzichtelijk, simpel, weinig poespas en slimme functies (aff.)
  • Alle (wetenschappelijke) artikelen die ik later wil gebruiken voor content of de nieuwsbrief, verzamel ik in Mendeley
  • Met PowerAutomate van Microsoft automatiseer ik allerlei werkprocessen, scheelt enorm veel tijd

Dat was 'm weer!

  • Denk je dat iemand anders deze nieuwsbrief ook wel kan gebruiken? Stuur 'm door!
  • Is deze nieuwsbrief naar jou doorgestuurd? Via deze link kun je jezelf aanmelden en hier lees je eerdere edities terug.
  • Heb je een vraag of wil je reageren? Vul het contactformulier in!

Renske

Direct aan de knoppen draaien die jouw productiviteit in de weg zitten? Ga voor de Focus Fix!

Plan and Simple

Meld je aan voor inspiratie in je inbox over productiviteit, gedragsverandering en gewoontes en krijg direct een gratis e-book met 5 productiviteitshacks

Read more from Plan and Simple
Genieten van winterwonderland

Gewoon omdat lijstjes leuk zijn en aan het einde van het jaar al helemaal: een lijst met mijn favorieten van 2024🥳 Het gaat alle kanten op, dus maak je klaar voor een lijst zónder focus: 1. De app one sec Koppel one sec aan de apps die je minder wil gebruiken. Het effect is simpel: je opent de app en moet 5 seconden wachten om verder te gaan. Dat maakt de drempel hoger en helpt bij het maken van een bewuste keuze. Ik denk dat Mel Robbins de app heeft ontwikkeld. 2. Het leven is te kort om...

Winterfocus

In deze nieuwsbrief: dat heerlijke gevoel van controle hebben over alles wat je nog moet doen en is werken vanuit je bed een goed idee? Controle voelen Heb je ooit lijstjes gemaakt om orde te scheppen, maar daarna voelde het nog chaotischer? Controle krijg je lang niet altijd door wat je doet, maar heeft ook te maken met hoe je ernaar kijkt. Ik schreef er een blog over (inclusief tips). Naar de blog Ik heb alles al klaarliggen Een training met jezelf Als je iemand mailt en je krijgt als...

In deze nieuwsbrief: mijn manier om een paar dagen alleen door te brengen en Office voor een prikkie Mijn autonome dagen Zo'n twee keer per jaar ga ik een paar dagen alleen weg. De eerste keer was toen ik mentaal veel had uit te zoeken. Nu zijn het dagen waarop ik mijn eigen ritme volg. Weg van verwachtingen en de onvermij-delijke pleaser die in me zit. Benieuwd hoe ik dit praktisch aanpak en wat het me oplevert? Ik schreef er een blog over. Naar de blog Lezen is ook fijn :) Minder social...