Zo kom je erachter wat 'productief zijn' voor jou betekent


In deze nieuwsbrief: wat 'productief' zijn voor jou betekent en hoe je daarachter komt en de kleine lettertjes van AFAS.

Wat is 'productief zijn' nou eigenlijk?

Ik denk vaak na over productiviteit en wat het betekent om productief te zijn.

Veel bedrijven hebben het dan over uren tellen. Terwijl hoeveel uren je op kantoor bent, niks zegt over hoe productief je bent.

Wat mij betreft gaan we productiviteit koppelen aan iets veel belangrijkers: de waarde die het oplevert.

Dat kan waarde voor een klant zijn, een collega, het bedrijf waar je werkt, je vrienden, familie,

...of voor jezelf.

Niets doen kan daarom heel productief zijn en een pauze nemen de allerproductiefste beslissing die je neemt op een dag.

Het nieuwe boek Slow Productivity van Cal Newport triggerde me om dit uitgangspunt weer iets verder uit te diepen.

Stel, je bent een schrijver. Wat betekent productiviteit dan?

  • Het aantal bladzijden dat je produceert?
  • Het aantal uren dat je loopt te tikken achter je laptop?

Mark Manson (je weet wel, die van Subtle Art of...) ontdekte dat beide hem niet bepaald productiever maakten. Hij schreef pagina's slechte teksten waar hij niks mee kon, maar was alsnog trots op zichzelf want: target gehaald.

Dus wat zou voor een schrijver dan 'productief zijn' zijn?

  • Het aantal gepubliceerde boeken waar je trots op bent?
  • Het aantal verkochte boeken?
  • Het aantal verdiende euro's met je schrijfwerk?

Misschien betekent productiviteit voor een schrijver wel een one-way ticket naar de bergen boeken en daar wandelen tot er een goed idee voor een boek ontstaat.

Ergens lijkt dat gek, maar die ene schrijver weet waarschijnlijk heel goed van zichzelf dat ze daarna in korte tijd een geweldig boek kan schrijven.

Jouw persoonlijke productiviteit* en waarde kun je opsplitsen in meerdere onderdelen.

1. Jouw hooibalen

Denk eerst eens aan jezelf als een landbouwmachine. Je weet wel, de ouderwetse manier van productiviteit meten.

Wat zijn dan jouw hooibalen? En dan heb ik het niet over het aantal mails dat je beantwoordt op een dag of het aantal vergaderingen waar je bij zit.

Denk eerder aan de output die je produceert die impact maakt. De kern van wat je doet. Hiervoor is het handig om Pareto's Principle toe te passen: welke 20% leidt tot 80% van het resultaat?

2. Kwaliteit

Volgens Cal Newport draait slow productivity om drie dingen:

Do Fewer Things. Work at a Natural Pace. Obsess over Quality.

Er is een fine line tussen rustig aan doen voor kwaliteit en uitstelgedrag of perfectionisme. Bovendien kún je niet altijd doen wat Newport hier zegt.

Toch is kwaliteit een belangrijke graadmeter, anders trap je in de val van Mark Manson: heel veel produceren, maar je kunt er weinig mee.

3. Jouw gevoel

Rust en controle. Een ontspannen hoofd en lijf. Misschien wel de grootste waarde die er is. Wat doe je waardoor je dat ervaart?

Hou de komende tijd een simpel lijstje bij met 2 kolommen:

  1. Hoeveel rust, controle en ontspanning je voelt op een schaal van 1 tot 10
  2. Wat op dat moment daar de belangrijkste aanleiding voor is

...en kijk dan na een tijdje welke patronen je kunt ontdekken.

4. Samenwerking en overige factoren

En dan hebben we nog dingen als hoe je samenwerkt met anderen, creativiteit, probleemoplossend vermogen, hoe makkelijk je iets leert, aanpassingsvermogen en hoe je communiceert bijvoorbeeld.

...weet in ieder geval dat jouw waarde veel meer omvat dan hoe je zo snel mogelijk zo veel mogelijk taken afvinkt.

Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted.
-Albert Einstein

*Met persoonlijke productiviteit bedoel ik wat voor jou persoonlijk productiviteit betekent. Tips en hacks en quick fixes helpen daar niet bij, want die zijn niet aangepast aan jouw unieke situatie. Daarom heb ik het ook altijd over een focusformule: een samenspel van allerlei factoren in je leven die je in jouw flow brengen, zodat je 1) focusmomenten goed benut en 2) alles buiten die focusmomenten slim aanpakt, zodat je rust, controle en ontspanning ervaart.


Voor bij het koffiezetapparaat:

  • Je hebt het vast meegekregen: AFAS besloot om alle medewerkers iedere vrijdag vrij te geven en ze alsnog voor die vrije 'ontwikkeldag' te betalen. Heel tof initiatief en we weten allang uit onderzoek dat het veel positieve effecten heeft (welzijn stijgt, minder personeelsverloop en meer sollicitanten). Bij AFAS kregen ze meteen stapels (open) sollicitaties binnen. Wat mij alleen enorm tegenviel, waren de kleine lettertjes. In ruil voor de extra vrije dag wordt het thuiswerken aan banden gelegd: medewerkers worden verplicht om op kantoor te komen op maandag en donderdag en mogen maximaal 1x per week thuiswerken. Stom.
  • Met deze tool pak je de controle terug op je telefoon en maak je de vormgeving minimalistisch en neutraal. Dit zou wel eens het nieuwe normaal kunnen worden. Je kunt er nu nog een lifetime abonnement op nemen voor 49 dollar als je op de site klikt op 'Count me in' (#nospon).

Een paar van mijn favoriete tools voor dagelijkse tijdbesparing:

  • Todoist helpt je met controle over al je taken en projecten (aff.)
  • Voordat ik een non-fictie boek koop, luister ik altijd eerst een podcastaflevering met de auteur van het boek. Dan weet ik alvast de kernboodschap en de stijl. Op basis daarvan besluit ik of ik het boek ook echt ga kopen (want een boek kan ook zomaar 6+ uur tijdverspilling zijn weetje). Deze is in ieder geval een aanrader.
  • De app Forest helpt om tijdens focusmomenten je telefoon met rust te laten. Én je hebt meteen je dosis micronature te pakken voor meer productiviteit. Zoals je ziet hierboven is Forest ook geïntegreerd in Minimis (meest linker schermafbeelding).

Dat was 'm weer!

  • Denk je dat iemand anders deze nieuwsbrief ook wel kan gebruiken? Stuur 'm door!
  • Is deze nieuwsbrief naar jou doorgestuurd? Via deze link kun je jezelf aanmelden en hier lees je eerdere edities terug.
  • Heb je een vraag of wil je reageren? Vul het contactformulier in!

Renske

Ik heb nieuws: ik ga een online cursus MET Notion template lanceren in augustus waarin je jouw eigen focusformule ontdekt! Wil je als nieuwsbrief abonnee de early bird korting pakken? Vul je gegevens in en ik stuur je vrijblijvend in augustus meer informatie toe!

Plan and Simple

Meld je aan voor inspiratie in je inbox over productiviteit, gedragsverandering en gewoontes en krijg direct een gratis e-book met 5 productiviteitshacks

Read more from Plan and Simple
Genieten van winterwonderland

Gewoon omdat lijstjes leuk zijn en aan het einde van het jaar al helemaal: een lijst met mijn favorieten van 2024🥳 Het gaat alle kanten op, dus maak je klaar voor een lijst zónder focus: 1. De app one sec Koppel one sec aan de apps die je minder wil gebruiken. Het effect is simpel: je opent de app en moet 5 seconden wachten om verder te gaan. Dat maakt de drempel hoger en helpt bij het maken van een bewuste keuze. Ik denk dat Mel Robbins de app heeft ontwikkeld. 2. Het leven is te kort om...

Winterfocus

In deze nieuwsbrief: dat heerlijke gevoel van controle hebben over alles wat je nog moet doen en is werken vanuit je bed een goed idee? Controle voelen Heb je ooit lijstjes gemaakt om orde te scheppen, maar daarna voelde het nog chaotischer? Controle krijg je lang niet altijd door wat je doet, maar heeft ook te maken met hoe je ernaar kijkt. Ik schreef er een blog over (inclusief tips). Naar de blog Ik heb alles al klaarliggen Een training met jezelf Als je iemand mailt en je krijgt als...

In deze nieuwsbrief: mijn manier om een paar dagen alleen door te brengen en Office voor een prikkie Mijn autonome dagen Zo'n twee keer per jaar ga ik een paar dagen alleen weg. De eerste keer was toen ik mentaal veel had uit te zoeken. Nu zijn het dagen waarop ik mijn eigen ritme volg. Weg van verwachtingen en de onvermij-delijke pleaser die in me zit. Benieuwd hoe ik dit praktisch aanpak en wat het me oplevert? Ik schreef er een blog over. Naar de blog Lezen is ook fijn :) Minder social...